Saturday, July 30, 2011

Khutbah Rasulullah SAW. Ketika Menyambut Bulan Ramadhan

1. Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa barakah, rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia di sisi Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama. Malam-malamnya adaalah malam-malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam-jam ayang paling utama. Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tetamu Allah dan dimuliakan olehNya.

2. Di bulan ini, nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu ibadah, amal-amalmu diterima dan doa-doa diijabah. Bermohonlah kepada Allah Rabbu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan syiyam dan membaca KitabNya. Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu kelaparan dan kehausan di hari kiamat. Kasihilah anak-anak yatim, nescaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu.

3. Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu shalatmu kerana itlah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azzawalla memandang hamba-hambaNya dengan penuh kasih. Dia menjawab mereka ketika mereka memanggilNya, menyambut mereka ketika mereka memanggilNya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka berdoa kepadaNya.

4. Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amal-amalmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat kerana beban (dosa) mu, maka ringankanlah dengan memperpanjanngkan sujudmu.

5. Ketahuilah! Allah Ta'ala bersumpah dengan segala kebesaranNya bahawa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang shalat dan sujud, dan tidak akan mengamcam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al-aalamin.

6. Wahai manusia! Barang siapa di antaramu memberi buka kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seoarang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa yang lalu. (Shabat-sahabat lain bertanya: "Ya Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian." Rasulullah meneruskan..). Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma. Kasihanlah anak-anak yatim, nescaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu.

7. Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu shalatmu kerana itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azzawajalla memandang hamba-hambaNya dengan penuh kasih. Dia menjawab mereka ketika mereka menyeruNya, menyambut mereka ketika mereka memanggilNya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka berdoa kepadaNya.

8. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air. Wahai manusia! Siap yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati sirat pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.

9. Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang memiliki tangan kanannya(pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaanNya di hari kiamat. Barangsiapa menahan kejelekannya di bulan ini, Allah akan menahan murkaNya pada hari ia berjumpa dengannya.

10. Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa denganNya. Barangsiapa menyambung tali persaudaraan (silaturrahim) di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahnatNya pada hari ia berjumpa denganNya. Barangsiapa yang memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya.

11. Barangsiapa melakukan shalat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka. Barangsiapa melakukan shalat fardhu baginya ganjaran seperti melakukan 70 shalat fardhu di bulan lain.

12. Barangsiapa memperbanyakkan shalawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangNya pada hari ketika timbangan meringan. Barangsiapa di bulan ini membaca satu ayat Al-Quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam al-Quran pada bulan-bulan lain.

13. Wahai manusia! Sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagimu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak pernah menutupkannya bagimu. Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah kepada Rabb mu untuk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Setan-setan terbelenggu, maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.

Amirul Mukminin k.w berkata:"Aku berdiri dan berkata:'"Ya Rasulullah! Apa amal yang paling utama di bulan ini?" Jawab Nabi: Ya Abal Hasan! Amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dar apa yang diharamkan Allah.

(dipetik dari Risalah Surau INTAN Bil. 1/99, 1 Jan 1999 (Jumaat/13 Ramadhan 1419H)

No comments:

Post a Comment