Thursday, July 28, 2011

Marilah Kita Bersedialah Untuk Menyambut Tetamu Yang Agung - Bahagian 1

Entry FB Sebelum Ramadhan dan awal Syawal 1431 H

(sehingga 15 Ramadhan)


Marhaban Ya Ramadhan! Marilah kita

mulakan persediaan

mental, emosi, fizikal dan ilmu. Kerana tetamu yang agung dan mulia bakal tiba lagi. Moga kita penuh bersedia menyambut kedatangannya. "Ya Allah, berkatilah kami di bulan Syaaban ini dan panjangkan umur kami agar dapat kami berpesta (ibadah) lagi di bulan Ramadhan!"


Doa Ketika Telah Masuk Bulan Ramadhan:


"Dari Thalhah bin 'Ubaidillah, sesungguhnya bila Nabi SAW. melihat hilal, Baginda berdoa: "Wahai Tuhan yg telah menampakkan awal bulan kpd kami dgn aman dan iman. Tuhanku dan Tuhanmu adalah Allah, hilal yang benar dan baik."

(HR Tirmidzi). (Catatan: Doa ini juga diucapkan oleh Rasulullah SAW. pada awal bulan2 hijriah yang lain).


Ramadhan 1431H


#16: 1R - Rasulullah SAW. bersabda: Malaikat menyeru dalam bulan Ramadhan: Wahai org yg menginginkan kebaikan, bergembiralah! Wahai org yg menginginkan kejahatan, hentikanlah!


#17:2R - Malaikat pun berterus-terusan menyeru (ucapan seperti di #16) sehingga berakhir bulan Ramadhan.. (HR Ahmad dan Al-Nasaai).
Lalu jalan manakah yang hendak kita pilih? Jalan yang membawa mahmudah atau mazmumah...#18:3R - Abu Sa'id Al Chudry r.a. berkata: Rasulullah SAW. bersabda: "Mula (bulan Ramadhan) rahmat, tengahnya pengampunan dan akhirnya merdeka dari api neraka." (HR Muslim).


#19:4R- Daripada Abi Mas'ud al-Ghifari, katanya Rasulullah SAW. bersabda: "Kalaulah hamba2 Allah mengetahui kelebihan yang terdapat pada bulan Ramadhan, nescaya mereka bercita2 supaya bulan Ramadhan berlaku sepanjang tahun." (HR al-Tabarani, Ibn Kuzaimah dan al-Baihaqi).


(sempena Bicara Addin oleh Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri di MSSAAS pd pg 140810, dan seperti terkandung dlm buku beliau; Ahkam wa Fatawa al-Siyam, ms.13)#20:5R-Antara adap-adap berpuasa

1. Melambatkan sahur

2. Menyegerakan berbuka
3. Berbuka dengan korma (rutab/korma segar, tamar/korma kering atau air)

4. Berdoa ketika berbuka

5. Memperbanyakkan sedekah

6. Memberi makan orang2 yg berpuasa.. (bersambung..)

Moga kita sama-sama dapat mengamalkan semampu yang boleh.#21:6R-Antara adap-adap berpuasa (sambungan.):


7. Banyak membaca al-Quran

8. Menjauhi segala maksiat

9. Qiyam Ramadhan -mendirikan malam2 dgn tarawikh dan witir

10.Bersungguh-sungguh beribadat di 10 akhir Ramadhan dan berikhtikaf.#22:7R-The prophet (pbuh) was reported to have said: "Whoever did not give up lying and practicing falsehood, Allah is in no need of his giving up food and water." (Bukhari).


#23:9R-Daripada Anas RA. bahawasanya Rasulullah SAW. bersabda: "Sesungguhnya orang yang berpuasa berada dalam ibadah, sekalipun dia sedang tidur atas tilamnya." (HR al-Dailami).#24:10R-"Kau bulan kerinduan, Hadirmu amat dinanti, Dirimu membentang samudera keampunan, Bernaung kasih tiada tepian."


Bulan ini telah tiba, maka sejahterkanlah kami di dalamnya dan sejahterakanlah bulan ini untuk kami. (Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan, buku tazkirah percuma edaran Grupbuku Karangkraf).


#25:11R-Being hungry and abstaining from pleasure is no pleasure in itself except when it is experienced for the sake of Allah. Sawm in this sense is exclusively for Allah. The Almighty (reported by the Prophet SAW) says, "Fasting is for Me and I shall reward it." (Bukhari).


#26:12R-Daripada Anas r.a. berkata: "Rasulullah SAW. ditanya: Wahai Rasulullah, yang mana satukah sedekah yang paling baik? Rasulullah SAW. menjawab: Sedekah pada bulan Ramadhan." (HR Tarmizi).#27:13R-Daripada Abu Hurairah r.a., bahawasanya Rasulullah SAW. bersabda: "Puasa adalah separuh kesabaran dan atas setiap sesuatu ada zakatnya dan zakat badan itu dengan berpuasa." (HR al-Baihaqi).#28:14R-Daripada Abu Hurairah r.a. , Rasulullah SAW. bersabda: "Solat yang lima dan Jumaat ke Jumaat berikutnya dan Ramadan ke Ramadan berikutnya adalah penghapus dosa-dosa di antaranya, jika dosa-dosa besar dijauhi." (HR Muslim).#29:15R-Antara hikmah puasa : Kekenyangan yg berterusan dlm kehidupan seseorang akan memenuhi dan menyuburkan jiwanya dgn sifat2 keras hati dan keterlaluan. Kedua2nya adalah bertentangan dgn sifat seorang Islam. Justeru, pensyariatan puasa dpt mendidik jiwanya dan mengurangkan sifat2 tersebut. (Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, Ahkam wa Fatawa al-Siyam, ms.30).

No comments:

Post a Comment